Oplev Aston Villa på egen hånd

Vil du til Birmingham og opleve engelsk fodbold på egen hånd, så er her nogle informationer og gode råd, som du måske kan bruge. Det er rigtig nemt at lave din egen tur til live-fodbold på Villa Park, og mulighederne er mange, både hvad angår selve rejsen, overnatning m.v. Birmingham er ikke en udpræget turistby, så der er langt fra lige så mange attraktioner som eksempelvis i London, men derfor er det alligevel ikke svært at få tiden til at gå i Englands næststørste by. Især for folk med hang til shopping-ture, butikscentre m.v. er Birmingham en fantastisk by.

Rejsen

Der er flere muligheder, når du skal til Birmingham, så det kan godt betale sig at undersøge forskellige hjemmesider, inden du køber din flybillet. Lige nu er der ingen direkte ruter fra Billund, men både Ryan Air og bmi regional har indenfor de senere år fløjet mellem Billund og Birmingham, så måske kommer den mulighed igen. Ellers kan du flyve med bl.a. KLM eller Lufthansa og så tage en mellemlanding typisk i Holland eller Tyskland, du kan flyve med Ryan Air til Stansted og så tage toget videre til Birmingham, eller du kan køre til Hamborg og flyve med Germanwings til Birmingham. Fra København har SAS en direkte rute til Birmingham, og med de forskellige lavprisselskaber er det også muligt at rejse via en London-lufthavn og så med toget videre der fra.

Turen med direkte tog fra Stansted til Birmingham tager lidt over tre timer. Vælger du at blive i London og kun tage til Birmingham til selve fodboldkampen, skal du tage toget fra stationen Euston, hvor du kan komme til med Londons undergrundsbane. Fra Euston tager togturen til Birmingham under halvanden time, og hvis du er ude i lidt god tid, kan du hos Virgin Trains få meget billige returbilletter til £20-25. Det kræver, du vælger den billettype, der hedder 'Advance', samt at du på forhånd bestemmer dig for, hvilke afgange du vil med frem og tilbage, da billetten kun gælder på den afgang, du på forhånd har valgt.

Der kan være mange penge at spare, hvis du holder lidt øje med de forskellige flyselskabers hjemmesider. For flere selskaber gælder det generelt, at jo før du bestiller, jo billigere bliver din billet. Hos andre svinger priserne meget nærmest fra dag til dag, og eksempelvis Ryan Air har ind imellem kampagner med meget billige billetter. Hold godt øje med hvad du vælger til og fra, når du køber billet. Eksempelvis forsøger Ryan Air at sælge en rejseforsikring, så husk at vælge det fra, hvis du ikke har brug for det - det gør rejsen endnu billigere, ligesom du også sparer penge, hvis du kun medbringer håndbagage.

Hold godt øje med reglerne for check-in og bagage hos det selskab, du vælger at flyve med. De fleste tilbyder check-in via deres hjemmeside, så du kan printe dit boardingkort hjemmefra og så bare aflevere din bagage ved et særligt ”bagage-drop”, når du ankommer til lufthavnen. Hos nogle flyselskaber, typisk lavprisselskaberne, er det ligefrem et krav, du checker ind på forhånd og selv printer boardingkortet ud. Nogle tilbyder også check-in via opstillede automater i lufthavnen, så du kan slippe for at stå i kø, hvis du kan klare dig selv.

Air-Rail LinkBirmingham International Airport

Uanset hvem du flyver med til Birmingham, lander du i Birmingham International Airport. Når du er kommet gennem paskontrollen og har fået din bagage, er der flere muligheder for at komme ind til byen. De nemmeste er taxa eller tog.

Den billigste løsning er uden tvivl at tage toget, og det er også ret hurtigt. I lufthavnen følger du skiltene til Air-Rail Link. Det er et lille tog, der kører mellem lufthavnen, og den station der hedder Birmingham International. Det er gratis at køre med det lille tog, der kører i pendulfart, så du skal maksimalt vente halvandet minut på næste afgang. På stationen er der både personlig betjening og automater, hvor du kan købe din billet ind til byen. En enkeltbillet til centrum koster omkring £2-3, alt efter ugedag og tidspunkt på dagen.

Den største togstation i Birmingham hedder Birmingham New Street eller New Street Station. Bortset fra nogle stationer i London er det også den mest travle togstation i hele Storbritannien. Turen fra Birmingham International til New Street Station tager 10-15 min., og så står du lige i centrum af Birmingham. Kommer du med tog fra London (Stansted eller Euston), ender du også på New Street Station.

En taxa fra lufthavnen i Birmingham til centrum af byen koster ca. £25, og turen tager omkring 20 min., hvis du kører på et tidspunkt, hvor der ikke er meget trafik. Ellers kan turen hurtigt tage længere tid og blive dyrere, hvis taxaen skal holde ret meget i kø, så hverken økonomisk eller tidsmæssigt er der fordele ved taxa frem for tog.

Overnatning

Mulighederne for overnatning i Birmingham er nærmest uendelige, og der er noget for enhver smag og pengepung. Vil du gerne bo meget billigt, og kan du leve med at dele værelse med flere rejsende og fælles bad og toilet på gangen, er Birmingham Central Backpackers en udmærket mulighed. Det er et hostel, der blot ligger ca. et kvarters gåtur fra New Street Station, og udover en seng at sove i tilbyder stedet gratis trådløs internet, mulighed for at leje pc med internet-adgang, bar, storskærm, masser af gratis DVD-film, køkkenfaciliteter osv., og så er der morgenmad med i prisen. Ganske vist noget meget simpelt morgenmad, men den er der.

Er du til lidt mere luksus og privatliv, er der masser af hoteller i Birmingham, og der er noget for enhver pris og dermed også på alle niveauer, hvad angår luksus. Det kan ofte svare sig at kigge på flere forskellige hjemmesider, da samme type værelse på samme hotel sagtens kan have forskellige priser, alt efter hvilken hjemmeside du bestiller fra.

Det kan være svært at anbefale et hotel frem for andre, da det er meget op til dine krav og økonomi, hvad du skal vælge. Det er dog værd at nævne Britannia Hotel, der har en helt fantastisk beliggenhed og samtidig er et rimelig billigt hotel. Hotellet ligger på New Street kun 1-2 min. gåtur fra New Street Station. Derudover har du indenfor meget kort afstand adskillige butikscentre, spisesteder, caféer, biograf, Aston Villas merchandise-butik og meget andet. Som sagt er hotellet også rimelig billigt, og det er lidt fantastisk, at et af de billigste hoteller i Birmingham samtidig har den mest centrale beliggenhed. Britannia Hotel er et fint hotel med god betjening, fine værelser og god og varieret morgenmad, men det skal nævnes, at hotellet har meget begrænsede muligheder for at opbevare bagage. Det betyder, at hvis du ankommer, før du kan få dit værelse, eller du har brug for at få opbevaret din bagage, efter du har checket ud, er det ikke altid, hotellet kan tilbyde denne service. I så fald må du betale dig fra at få din bagage opbevaret f.eks. på New Street Station, hvor du så må betale £4-8 pr. enhed (så har du en kuffert og noget håndbagage, er det to enheder), alt efter hvor lang tid bagagen skal opbevares. Derfor - er I flere, som rejser sammen, kan I med fordel leje et enkeltværelse på hotellet en ekstra dag og så bruge det til jeres bagage, fra I har checket ud, og til I rejser hjem.

Aston og WittonTil og fra Villa Park

Villa Park ligger lidt over 4 km. fra New Street Station, så det er ikke urealistisk at gå til stadion, hvis vejret ellers er til en gåtur. Tager du toget, skal du til Aston eller Witton - begge stationer ligger få minutter fra Villa Park, og en returbillet fra New Street Station koster omkring £2. Man kan naturligvis også tage en taxa, men i så fald bør I være flere sammen, så I kan fylde den, ellers kan det simpelthen ikke betale sig, når man sammenligner med prisen på en togbillet. En taxa fra centrum af Birmingham til Villa Park koster ca. £10, og med lidt god vilje kan der godt være fem passagerer, hvis det er en af de traditionelle taxaer, hvor der er ekstra sæder til passagerer, som sidder med ryggen mod kørselsretningen.

Billetter til Villa Park

Villa Park har plads til godt 42.000 tilskuere, og klubben har normalt 20-25.000 sæsonkortindehavere. Udeholdets fans, sponsorer m.v. skal også have billetter, og så kan man nok godt regne ud, der ikke er et ubegrænset antal billetter til salg til Aston Villas hjemmekampe. Derfor har klubben delt forsalget op i forskellige etaper. Første etape, der normalt åbner 5-6 uger før kampen, er forbeholdt folk med sæsonkort, der får mulighed for at købe ekstra billetter. Dernæst åbnes for salg til tilskuere med en "booking history". Det er folk, som før har købt billetter til et bestemt antal hjemmekampe. Eksempelvis kan det være sådan, at der først sælges billetter til tilskuere, der tidligere har set seks hjemmekampe i indeværende sæson, og derefter til tilskuere som har set tre hjemmekampe. Først til sidst åbnes for frit salg, hvor alle kan købe billetter, og det er klart, at når man kommer til den del af forsalget, er de bedste pladser på stadion allerede væk.

Skal du købe en billet, kan det ske online via Aston Villas hjemmeside, eller du kan ringe til klubbens billetkontor. Uanset hvad skal du være oprettet som kunde, så du får dit eget "client reference number" og dermed med tiden får din egen "booking history", der giver dig bedre adgang til billetter. Du får sådan et nummer, når du opretter dig som bruger på Aston Villas hjemmeside med billetsalg (læs mere om om systemet på vores forum). Du kan også benytte dig af viagogo Ticket Exchange. Det er en service, hvor folk med sæsonkort kan udbyde deres plads til salg, hvis de ikke selv har mulighed for at komme til en hjemmekamp. Billetterne sælges til den normale salgspris, så på den måde er der ofte mulighed for at købe en meget attraktiv plads, der ellers aldrig vil blive udbudt til salg. Det sker også, Aston Villa sælger ekstra gode pladser, måske med adgang til spisning i en lounge, fra viagogo.

Er du medlem af AVFC Lions Club Denmark, har du gode muligheder for at købe en billet til en hjemmekamp, idet de officielle fanklubber kan købe billetter tidligt i et salgsforløb - altså i en af de første etaper. Det er kun fanklubbernes formænd, som kan købe billetter via en kontakt i Aston Villa, så du må kontakte fanklubbens formand for at købe billet på den måde, og så vil han være behjælpelig. På denne side kan du læse mere om reglerne for køb af billetter gennem fanklubben, proceduren for hvad du skal gøre osv.

Hvad kan man lave i Birmingham?

Uanset om du kan lide at gå i butikker eller ej, bør du opleve butikscentret Bullring. Både målt på kvadratmeter og antal besøgende er centret blandt landets travleste. Der er ca. 160 butikker og spisesteder i centret, og der er noget for enhver smag. Mange butikker er et besøg værd, men især Sports Direct bør nævnes. Det er en kæmpe sportsbutik i to etager, og de har nogle meget lave priser. Butikken er proppet med varer fra gulv til loft, og der er ikke mange ledige kvadratmeter gulv- eller vægplads. Lige ved siden af Bullring ligger centret Pavilions, der udover flere butikker også har en udmærket internet-café på øverste etage. Nævnes skal også centrene Pallasades, der ligger sammen med New Street Station, samt det meget eksklusive The Mailbox, med flere spisesteder og butikker som eksempelvis Emporio Armani.

Udover de mange butikscentre har Birmingham naturligvis også enkeltstående butikker, små markeder osv., og du kan sagtens få mange timer til at gå med at "ose" rundt i centrum. Især området omkring Bullring og St. Martin's Church, der ligger lige ved siden af, har flere spændende markeder såvel indendørs som udendørs, og der er mange sjove og spændende butikker og stande.

Vil du opleve byens natteliv, er det på Broad Street, det sker. Broad Street ligger 10-15 min. gang fra New Street Station, og gaden er også et besøg værd i dagtimerne. De mange pubber og diskoteker er om dagen gode spisesteder, og mange af dem viser fodbold m.v. på storskærm. Her må The Sports Café fremhæves. I den afdeling, stedet har indrettet til spisning, hænger de obligatoriske storskærme i loftet, men ved hvert bord er der også en lille tv-skærm i væggen, ligesom der er tv-skærme på toiletterne, så du ikke går glip af noget. I kælderen er der fyldt med billardborde, air-hockey m.v., og det er et rigtig fint sted, hvor du sagtens kan få nogle timer til at gå.

Om aftenen omdannes Broad Street til et inferno af musik, diskoteker og masser af mennesker. Stort set alle steder har kontrol ved indgangen, så du kommer ikke ind, hvis du er for "casual" - dvs. ingen kondisko, slidte cowboybukser osv. Flere steder skal du betale entré for at komme ind, men så er drikkevarerne til gengæld billige. Endelig må man sige, at hvis du er under 18 år, kan det være svært at finde et sted, du kan komme ind. Husk legitimation så du ikke bliver afvist, hvis du ikke kan overbevise dørmanden om, at du er over 18!

Birmingham er også kendt for sine kanaler, og flere kalder byen for Nordeuropas Venedig. I godt vejr er det meget hyggeligt at gå en tur langs kanalerne - du kan f.eks. begynde ved Broad Street. Endelig kan det anbefales at kigge i de mange brochurer, der ligger i lufthavnen, på byens hoteller m.v., eller du kan forberede dig hjemmefra via nogle af de hjemmesider, der præsenterer Birminghams attraktioner. Du kan også besøge det turistbureau, der ligger i stueetagen på byens nye bibliotek, hvor de gerne giver gode råd om, hvad du kan fordrive tiden med i Englands næststørste by.

En sidste anbefaling må selvfølgelig være en rundtur på Villa Park. En rundvisning varer ca. halvanden time, og du kommer rundt og ser omklædningsrummene, VIP-faciliteterne m.v., du kommer til at sidde på udskiftningsbænken og meget, meget mere. Det er meget interessant at se det flotte og imponerende stadion bag kulisserne, og det kan helt klar anbefales. Rundvisningen kan meget passende afsluttes med spisning i den restaurerede Holte Pub, der ligger lige ved siden af Villa Park. På Aston Villas billetkontor kan de fortælle mere om, hvornår der afholdes rundvisninger, ligesom det er der, du reserverer en plads.

Har du nogle spørgsmål, du ikke har fået svar på her, og kan du heller ikke finde et svar på en af nedenstående hjemmesider, er du meget velkommen til at spørge i vores forum. Flere af vores medlemmer har været i Birmingham og på Villa Park mange gange og deler gerne ud af deres erfaring. Ved at benytte forummet kan andre også få noget ud af spørgsmål og svar.

Links:

Rejsen:
SAS
Ryan Air
Germanwings
bmi regional
National Rail Enquiries (togafgange og priser)
Virgin Trains
Birmingham International Airport
Overnatning:
Hotels.com
MatchHotels.com - guide og hoteller
Booking.com - hoteller nær Villa Park
Birmingham Hotels
Superbreak
Birmingham Central Backpackers
Britannia Hotel
Hvad kan man lave i Birmingham:
Visit Birmingham
TripAdvisor
Diverse links:
Aston Villa online billetsalg
viagogo Ticket Exchange